Verfijn de resultaten
Reclamevrij
Zoekresultaten (11)
Veiligheidspictogrammen: Oefening
- gebodstekens,
- verbodstekens,
- reddingstekens,
- waarschuwingstekens,
- gevaarlijke stoffen.
Geschikt voor: secundair 1e graad
Leergebied: techniek (technol. opv.)
Interactieve oefening: combineeroefening
Gedeeld door Gisèle loncke
Ontwerpen? Dat doe je zo!
Ontwerpen start vanuit een probleem of behoefte en is gericht op het ontwikkelen van een oplossing. Ontwerpen is een creatief proces. Je denkt breed en kijkt in alle richtingen. Dat leidt tot de beste en meest originele oplossingen. Ontwerpen doe je zo!
Geschikt voor: lager
Leergebied: wetensch. en techniek, leren leren
Video: educatieve video
Gedeeld door Peter Neirynck
Maken van een schakelaar in stroomkring: Instructiefilmpje
Instructiefilmpje voor het maken van een paperclipschakelaar in een elektrische stroomkring. Dit filmpje werd ontwikkeld in het kader van de peiling techniek in de eerste graag A- stroom (2017).
Geschikt voor: secundair 1e graad a-stroom
Leergebied: natuurwetenschappen, techniek (technol. opv.)
Video: educatieve video, opname computerinstructie (screencast)
Gedeeld door Steunpunt Toetsontwikkeling en Peilingen
Maken van een LED-schakeling: Instructiefilmpje
Instructiefilmpje voor het bouwen van een LED-schakeling. Dit filmpje werd ontwikkeld in het kader van de peiling techniek in de eerste graag A- stroom (2017).
Geschikt voor: secundair 1e graad a-stroom
Leergebied: natuurwetenschappen, techniek (technol. opv.)
Video: educatieve video, opname computerinstructie (screencast)
Gedeeld door Steunpunt Toetsontwikkeling en Peilingen
Herstelling grasmaaier: Werking technisch proces
Hoe herstel je een grasmaaier? Werking van het technisch proces.
In deze interactieve video zie je hoe een technicus een technisch proces aanpakt.
Er worden tussentijds vragen gesteld.
Geschikt voor: dubbele finaliteit 2e graad
Leergebied: elektriciteit - elektronica, techniek (technol. opv.)
Interactieve oefening: leerpad/webquest
Gedeeld door Luc Maes
GHEAT: De vitovalor
GHEAT is het InnoVETDe vitovalor project van Bernardusscholen in Oudenaarden, in deze film presenteren leerlingen hun onderzoek en realisatie wat betreft het installeren van de Vitovalor. De vitovalor is een toestel dat de toekomst van de afdeling centrale verwarming zal worden.
Geschikt voor: finaliteit arbeidsmarkt 3e graad
Leergebied: koeling en warmte
Video: educatieve video
Gedeeld door Franklin Neyt
GHEAT: De warmtepomp
GHEAT is het Innovet project van Bernardusscholen in Oudenaarden, in deze film
presenteren leerlingen hun onderzoek en realisatie wat betreft de warmtepomp. De warmtepomp gebruikt bij voorkeur alternatief opgewekte elektriciteit om warmte op te wekken door middel van de compressor.
Geschikt voor: finaliteit arbeidsmarkt 3e graad
Leergebied: koeling en warmte
Video: educatieve video
Gedeeld door Franklin Neyt
GHEAT: De zonneboiler
GHEAT is het InnoVET project van Bernardusscholen in Oudenaarden, in deze film
presenteert de projectcoördinator de zonneboiler. Aan het einde van het filmpje volgt een STEM opdracht zodat je leerlingen zelf hun eigen zonneboiler kan laten maken en onderzoeken aan de hand van een project.
Geschikt voor: secundair 1e graad a-stroom, finaliteit doorstroom, finaliteit arbeidsmarkt 2e t.e.m. 3e graad, dubbele finaliteit 2e t.e.m. 3e graad
Leergebied: koeling en warmte
Video: educatieve video
Gedeeld door Franklin Neyt
GHEAT: Project het buffervat
Onderdeel van het project GHEAT, Groene Hernieuwbare Energie en
Aanverwante Technologie, presenteren leerlingen van
Verwarmingsinstallaties hun onderzoeksproject.
In dit filmpje het buffervat. Het buffervat in combinatie met het
zonnestation is de toekomst wat betreft duurzaam water verwarmen in
de toekomst
Geschikt voor: finaliteit arbeidsmarkt 3e graad
Leergebied: koeling en warmte
Video: educatieve video
Gedeeld door Franklin Neyt
Koeltechnieker: Materialenkennis
Als koeltechnieker kom je met veel verschillende materialen in aanraking. In dit filmpje leggen we enkele basismaterialen uit waar iedere koeltechnieker mee aan de slag gaat.
Als eerste gaan we het hebben over verschillende buismaterialen: staal, PVC, koper, aluminium of inox. Inox en / of stalen buizen worden gebruikt in installaties met ammoniak of CO2 als koelmiddel. Buizen van koper, worden meestal gebruikt in installaties met synthetische koelmiddelen.
Deze buizen bevestigen we door middel van beugels of kabelgoten. Beugels zijn soms reeds voorzien van isolatiemateriaal, zodat de leiding in de beugel automatisch geïsoleerd wordt en de isolatie niet platgeduwd kan worden door zijn eigen gewicht.
Isolatie is een belangrijk aspect voor een koeltechnieker. De isolatie moet dampdicht zijn, om lekken tegen te gaan, en dampdicht geplaatst worden om condensvorming tussen de isolatie en de leiding tegen te gaan.
Om componenten en installaties te bevestigen gebruiken we bevestigingsmateriaal zoals beugels, pluggen en schroeven. De beugel wordt bevestigd met schroeven, en in de muur geplaatst met pluggen. Welke pluggen je gebruikt is afhankelijk van het soort muur waartegen we de installatie bevestigen.
Om de buizen op het juiste formaat te krijgen gebruiken we een buizensnijder. Met een ontbramer verwijderen we steeds de inwendige braam die ontstaat bij het doorsnijden. We letten er hierbij op dat de braam die we wegnemen niet in de buis kan terecht komen. De buizensnijder wordt vooral voor koper gebruikt. PVC buizen die we gebruiken om elektrische leidingen door te voeren worden met een andere soort buizensnijder of met een zaag gesneden. Stalen buizen worden met een schijfmachine die geschikt is voor metaal doorgeslepen.
Koeltechniek is van oorsprong grotendeels Amerikaans waardoor de maatgeving Engels is geworden. De duim, die inch genoemd wordt in het Engels, is een lengtemaat die ongeveer gelijk is aan de breedte van een duim, 2,54 cm. Een halve duim is 1,27 cm. Koeltechniekers gebruiken deze lengtemaat om verschillende buismaterialen te meten. Zo worden stalen en koperen buizen in duim weergegeven. Inox en PVC buizen worden dan weer in millimeter aangegeven. Ook schroefverbindingen worden eveneens met duimse maten aangegeven.
Veilig werken is een van de belangrijkste aspecten van het werk van een koeltechnieker. Het is belangrijk om de juiste PBM te gebruiken. Dit zijn de veiligheidsbril, handschoenen, stofmasker, veiligheidsschoenen en kledij met lange mouwen. Het is belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te respecteren naar gelang het werk dat moet uitgevoerd worden of het materiaal dat gebruikt wordt.
Geschikt voor: finaliteit arbeidsmarkt 3e graad, dubbele finaliteit 3e graad
Leergebied: koeling en warmte, mechanica - pneumatica - ...
Video: educatieve video
Gedeeld door Frixis vzw