CPR: cardiopulmonaire resuscitatie

Gap-fill exercise

Fill in all the gaps, then press "Check" to check your answers. Use the "Hint" button to get a free letter if an answer is giving you trouble. You can also click on the "[?]" button to get a clue. Note that you will lose points if you ask for hints or clues!
is het kunstmatig overnemen van de en de wanneer er sprake is van zowel een circulatiestilstand als een ademhalingsstilstand.
Reanimeren bestaat uit het geven van en . Indien zowel de ademhaling als de circulatie weer op gang gebracht moeten worden, spreekt men ook wel van .
Om te kunnen leven, is de constante aanvoer van van levensbelang. Onze kunnen niet functioneren zonder zuurstof.
De zijn het kwetsbaarst: na vier tot zes minuten zonder zuurstof raakt al een (groot) gedeelte zo beschadigd, dat normaal functioneren misschien niet meer mogelijk is. Het transport van zuurstof via ons bloed kan op twee manieren worden verstoord:
1/ wordt niet meer rondgepompt omdat het hart niet (goed) functioneert. Het hart kan wel bewegen (fibrilleren) maar heeft geen effectieve . We spreken dan van een . Bij een hartstilstand is er geen of nihil beweging.
2/Er wordt geen meer in het opgenomen. Dit wordt een genoemd.
Als er sprake is van een ademhalings- en circulatiestilstand wordt dit de genoemd. Echter, door zo snel mogelijk te starten met de reanimatie kan mogelijk worden voorkomen. Het is dus van groot belang dat de zo snel mogelijk wordt gestart.