prisoner's dilemma

Gap-fill exercise

Fill in all the gaps, then press "Check" to check your answers. Use the "Hint" button to get a free letter if an answer is giving you trouble. You can also click on the "[?]" button to get a clue. Note that you will lose points if you ask for hints or clues!
casus misdrijf plegen:

Er is een ernstig misdrijf gepleegd. Twee gewapende mensen worden gepakt en het lijkt erop dat het de daders zijn, maar het bewijs ontbreekt. Ze worden apart in de cel gezet en kunnen niet met elkaar communiceren. De openbaar aanklager doet elke verdachte het volgende voorstel:
Als jullie allebei blijven zwijgen, kan ik jullie niet veel maken. Je krijgt dan alleen een geldboete wegens wapenbezit zonder vergunning.
Als er één bekent (en bewijs levert dat beiden schuldig zijn) is de zaak rond. Degene die bekent zal ik laten gaan omdat hij zo goed heeft meegewerkt. Degene die niet bekent kan minstens tien jaar gevangenisstraf verwachten.
Als jullie allebei bekennen, krijgen jullie allebei vijf jaar.

Zet volgende gegevens in een tabel:
ik zwijg ik beken
ander zwijgt
ander bekent


casus supermarkt:

Er is een dorp met twee concurrerende supermarkten. Elke winkel heeft de helft van het dorp als klant. Een winkel kan meer klandizie krijgen door te advertenties te plaatsen. Advertenties plaatsen wil zeggen dat de producten minder geld gaan kosten. De advertenties kosten geld, maar daar staat de klandizie en dus meer winst tegenover. Dat gaat ten koste van de concurrent, want de bewoners doen niet méér boodschappen. Het eindresultaat zal zijn dat beide winkels advertentiekosten maken, zonder dat ze meer klandizie krijgen en dus meer winst.

ik reken hoge prijzenik reken lage prijzen
concurrent rekent hoge prijzen
concurrent rekent lage prijzen