Fossiele zoogdieren (Tremacebus en Tingamarra)

De onderlijnde woorden zijn koppelingen (hyperlinks) naar andere websites!


EonEratheem
Era
Systeem
Periode
Serie
Tijdvak
Tijd geleden
(Ma)
FanerozoïcumCenozoïcumKwartairHoloceen0,0117 - heden
Pleistoceen2,58 - 0,0117
NeogeenPlioceen5,333 - 2,58
Mioceen23,03 - 5,333
PaleogeenOligoceen33,9 - 23,03
Eoceen56,0 - 33,9
Paleoceen66,0 - 56,0


Leven we nu in een massa-extinctie? Klik hier.
klimaatverandering: natuurlijke en menselijke oorzaken. Klik hier.

Paleogeen (duurde van 66 tot 23,03 miljoen jaar geleden (Ma))
en is onderverdeeld in drie tijdvakken:
Paleoceen, Eoceen en Oligoceen.



Het geologisch tijdperk Oligoceen (Grieks: ὀλίγος (oligos) = weinig, gering; καινός (kainós) = nieuw) is een tijdperk in de geologische tijdschaal, dat duurde van 33,9 tot 23,03 miljoen jaar geleden (Ma). Het Oligoceen komt na het Eoceen en wordt gevolgd door het Mioceen.

Vul eerst al de gaten in. Druk dan op de knop "Controleer" om je antwoorden te controleren. Gebruik indien aanwezig de "Hints"-knop om een extra letter te krijgen, wanneer je het lastig vindt om een antwoord te geven. Je kan ook op de "[?]"-knop drukken om een aanwijzing te krijgen. Let wel: je verliest punten, wanneer je hints of aanwijzingen vraagt!
   1,80      20 cm      55 miljoen      Argentinië      Chordadieren      Dieren      fruit      hoefdieren      Primaten      Tingamarra      Tremacebus      Zoogdieren   
Taxonomische indeling voor het fossiel TREMACEBUS
Rijk:Animalia
Stam:Chordata
Klasse:Mammalia
Orde:Primates
Geslacht:
Soort:Tremacebus harringtoni


Tremacebus

tremacebus.jpgtremacebus1.jpg
Tremacebus is een fossiel geslacht van apen van de Nieuwe Wereld dat slechts één soort omvat, T. harringtoni. Het geslacht is bekend van het late Oligoceen tot het vroege Mioceen van . In de bovenkaak had dit geslacht twee voortanden, één hoektand, drie valse kiezen en drie kiezen. Ook had het een korte, brede snuit. T. harringtoni woog ongeveer kg. Er is wat verwarring over de systematische positie van dit geslacht. Sommige analyses plaatsen hem bij de nachtaapjes (Aotus), terwijl hij volgens andere analyses verwant is aan de springaapjes (Callicebus), en volgens weer andere aan de Cebidae. Één analyse plaatste hem wat exacter als verwant aan o.a.Branisella, die dan weer verwant is aan de klauwaapjes (Callithrichinae).

Taxonomische indeling voor het fossiel TINGAMARRA
Rijk:Animalia
Stam:Chordata
Klasse:Mammalia
Orde:Condylarthra
Familie:Tingamarroididae
Geslacht:
Soort:Tingamarra porterorum


Tingamarra

tingamarra.jpgTingamarra is een uitgestorven zoogdiergeslacht waartoe slechts een soort, T. porterorum, behoort. De classificatie van Tingamarra is niet geheel zeker, maar vaak wordt dit diertje ingedeeld bij de Condylarthra, een orde van primitieve . Tingamarra leefde jaren geleden in Australië. Fossielen zijn gevonden in Murgon Fossil Site, Queensland. Tingamarra was een lange bodembewoner die zich voedde met insecten, bladeren en . Dit diertje is het oudst bekende placentale landzoogdier (zoogdieren met een baarmoeder en placenta) van Australië. Gelijktijdig met Tingamarra leefden wel al vleermuizen in Australië, die eveneens gevonden zijn in Murgon Fossil Site.
bgcolor="#