Fossiele zoogdieren (Wakaleo, Watutia, Willmus)

De onderlijnde woorden zijn koppelingen (hyperlinks) naar andere websites!


EonEratheem
Era
Systeem
Periode
Serie
Tijdvak
Tijd geleden
(Ma)
FanerozoïcumCenozoïcumKwartairHoloceen0,0117 - heden
Pleistoceen2,58 - 0,0117
NeogeenPlioceen5,333 - 2,58
Mioceen23,03 - 5,333
PaleogeenOligoceen33,9 - 23,03
Eoceen56,0 - 33,9
Paleoceen66,0 - 56,0


Leven we nu in een massa-extinctie? Klik hier.
klimaatverandering: natuurlijke en menselijke oorzaken. Klik hier.

Vul eerst al de gaten in. Druk dan op de knop "Controleer" om je antwoorden te controleren. Gebruik indien aanwezig de "Hints"-knop om een extra letter te krijgen, wanneer je het lastig vindt om een antwoord te geven. Je kan ook op de "[?]"-knop drukken om een aanwijzing te krijgen. Let wel: je verliest punten, wanneer je hints of aanwijzingen vraagt!
   Australische      bovenkaken      Buidelleeuwen      Chordadieren      Dieren      geslacht      heuvelruggen      kangoeroe      Kangoeroes      Klimbuideldieren      Knaagdieren      Knaagdieren uit Azië      kracht      langwerpig      melktand      snijtanden      struikwallabie      Zoogdieren   
Taxonomische indeling voor het fossiel WAKALEO
Rijk:Animalia
Stam:Chordata
Klasse:Mammalia
Orde:Diprotodontia
Familie:Thylacoleonidae
Geslacht:Wakaleo


Wakaleo
wakaleo1.jpgwakaleo.jpg
Het buidelleeuwgeslacht Wakaleo omvat meerdere soorten. Wakaleo vanderleuri leefde 16 tot 10 miljoen jaar geleden in het Mioceen. Deze buidelleeuw was ongeveer 80 cm lang. Het was één van de grotere roofdieren in de bossen in zijn tijd. Net als andere buidelleeuwen had Wakaleo vanderleuri lange, scherpe die uitstekend geschikt waren om vlees in stukken te snijden. Wakaleo vanderleuri joeg zowel op de grond als in de bomen. De lichaamsbouw wijst op een dier dat meer gebouwd was voor dan voor snelheid. Fossielen van Wakaleo vanderleuri zijn gevonden bij Bullock Creek (Noordelijk Territorium) en Riversleigh (Noordwest-Queensland). Wakaleo alcootaensis was iets groter dan Wakaleo vanderleuri. Fossielen van deze soort zijn gevonden bij Alcoota Station in het Noordelijk Territorium. De derde soort was Wakaleo oldfieldi uit het Vroeg-Mioceen (23-20 miljoen jaar geleden), bekend van vondsten in de Tirariwoestijn in South Australia.

Taxonomische indeling voor het fossiel WATUTIA
Rijk:Animalia
Stam:Chordata
Klasse:Mammalia
Orde:Diprotodontia
Familie:Macropodidae
Geslacht:Watutia

Watutia
Watutia is een fossiele uit Nieuw-Guinea. Deze soort, de enige in het geslacht Watutia, is bekend van enkele fragmentarische onder- en en geïsoleerde tanden uit de Pliocene Otibanda-formatie in de provincie Morobe van Papoea-Nieuw-Guinea. De nauwste verwant van dit dier was mogelijk Hadronomas puckridgei, die enkele miljoenen jaren eerder in Queensland leefde. W. novaeguineae was ongeveer zo groot als een grote (Dorcopsis) en verschilt in een aantal kenmerken van de tanden van andere kangoeroes. De kiezen waren laagkronig en de valse kiezen .

Taxonomische indeling voor het fossiel WILLMUS
Rijk:Animalia
Stam:Chordata
Klasse:Mammalia
Orde:Rodentia
Familie:Diatomyidae
Geslacht:Willmus


Willmus
Willmus maximus is een fossiel knaagdier uit de Diatomyidae. Het is de enige soort van het geslacht Willmus. Het is genoemd naar de fossielenjager Will Downs, de soortnaam is Latijn voor "grootste". Deze soort behoort tot de Siwalik-fauna. Hij is gevonden in de Nagri-formatie van Miocene ouderdom (ongeveer 11,1 miljoen jaar oud) op het Potwar-plateau. Alles wat er van dit dier gevonden is zijn twee tanden: een derde bovenkies en een melktand, waarschijnlijk een vierde valse kies. Het is de laatste en grootste fossiele soort van de familie. De kiezen zijn ook zeer hoog. Het dier is sterk bilophodont (Het hebben van twee dwarse ribbels, als de molaren van bepaalde dieren).
De kiezen bestaan grotendeels uit twee grote "". Er zitten geen knobbeltjes aan de zijkant van de kiezen. Verder zit er geen rug op de achterkant van de kies op de gevonden .