ZONDER WATER GEEN FABRIEKEN

Invuloefening!

Warmte-krachtcentrale
Met een warmte-krachtcentrale wordt in het algemeen een elektriciteitscentrale bedoeld waarbij de restwarmte ook wordt gebruikt. Dit kan een verbrandingsmotor zijn die een dynamo (generator) aandrijft en waarbij de restwarmte als stoom geleverd wordt aan de industrie of als warm water aan een warmtenet voor de verwarming van woningen, bedrijven of glastuinbouw.

Voorbeelden
Typische voorbeelden zijn aardgasmotoren bij bloementeelt in kassen, waarbij de opgewekte elektriciteit wordt gebruikt voor kunstmatige belichting en de warmte voor verhoging van de temperatuur in de kas. Soms wordt ook de CO2 uit de uitlaatgassen gebruikt voor de CO2 voorziening bij de planten. Hiermee wordt een veel hoger rendement uit aardgas gehaald, dan wanneer het gas alleen zou worden verbrand voor het warmwatercircuit en de elektriciteit apart wordt ingekocht. Naast gasmotoren worden ook wel gasturbines gebruikt. Gasturbines hebben een lager thermodynamisch rendement, maar leveren hun restwarmte op een hogere temperatuur, waardoor ze juist bij warmte-krachttoepassingen gebruikt worden. Op grotere schaal zijn er elektriciteitscentrales die de restwarmte gebruiken voor levering aan bijvoorbeeld stadsverwarming, zoals de warmte-krachtcentrale Purmerend.

Warmte-krachtkoppeling
Een gasmotor in de glastuinbouw heet een warmte-krachtkoppeling (WKK). Typisch zijn elektrische vermogens van een paar honderd tot meer dan duizend kWe (kilowatt elektrisch vermogen). De warmtecapaciteit is ongeveer het dubbele van de kWe.Toepassingen waarbij een blok huizen of een klein kantoorpand wordt opgewarmd wordt een mini-wkk's genoemd. Typische vermogens zijn minder dan 50 kWe.

Rendement
Het rendement kan bij een installatie boven de 90% komen te liggen. Hoe meer de gebruikte/afgewerkte energie of afgassen benut kunnen worden des te hoger het rendement zal zijn. Een goed berekende en bedreven warmte-krachtcentrale zal richting 100% gaan. Echter om de laatste procenten te realiseren moet fors geïnvesteerd worden


Werking van een warmtekrachtcentrale! Klik hier.

WATERVERBRUIK
Water is een van de belangrijkste zaken die wij als mens nodig hebben. Wij bestaan immers voor maar liefst 90% uit water, net als vele andere planten en dieren. Daarbij komt nog dat 2/3 of ongeveer 70 % van de aardbol bedekt is met water. Dat is niet allemaal geschikt voor menselijk gebruik. Transport laten we dan buiten beschouwing.


Hier onder een overzichtje van het waterverbruik van België. Het is gegeven in miljoen m³




Gemiddeld kraanwaterverbruik gezinnen
Een gezin in Vlaanderen bestaat in 2022 gemiddeld uit 2,3 personen. Dit gemiddeld gezin heeft een gemiddeld kraanwaterverbruik van 70 m³ per jaar of 84 liter per persoon per dag.

Gezinsgrootte / Aantal gedomicilieerden Gemiddeld kraanwaterverbruik
per jaar
Gemiddeld kraanwaterverbruik
per gedomicilieerde per jaar
Gemiddeld kraanwaterverbruik
per gedomicilieerde per dag
137 m³/jaar37 m³/jaar103 liter/dag
262 m³/jaar31 m³/jaar85 liter/dag
389 m³/jaar30 m³/jaar82 liter/dag
4108 m³/jaar27 m³/jaar74 liter/dag
5130 m³/jaar26 m³/jaar71 liter/dag
Gemiddeld gezin: 2,370 m³/jaar31 m³/jaar84 liter/dag

Bron: VMM Waterboek 2022- Kraanwater is water gefactureerd door waterbedrijven aan huishoudelijke abonnees en dus geen andere soorten water of eigenwaterwinners.

Het kraanwaterverbruik per persoon daalt met de gezinsgrootte. Een alleenstaande verbruikt gemiddeld 103 liter kraanwater per dag. In een 5 persoonsgezin wordt gemiddeld 71 liter kraanwater per gezinslid per dag verbruikt. Dit is het gevolg van schaalvoordelen bij waterverbruik voor de grotere gezinnen. Het deel dat wordt gebruikt om te koken, te wassen, en schoon te maken, stijgt immers niet proportioneel per extra persoon in het huishouden.

Gebruiken de Vlaamse gezinnen veel kraanwater?
Het kraanwaterverbruik bij de gezinnen daalde jaar na jaar licht tot 2019. Het kraanwaterverbruik van huishoudens steeg licht in 2020 en 2021. We stellen een stijging vast van zo’n 1 m³ per persoon in deze jaren. We vermoeden dat dit het gevolg is van de Covid-19 lockdown, waardoor gezinnen thuis meer kraanwater verbruikten. Er werd meer van thuis gewerkt, leerlingen kregen afstandsonderwijs …
In vergelijking met 2020-2021 daalt het verbruik opnieuw licht in 2022.

Hoeveel kraanwater heeft een gezin gemiddeld nodig?
Het gemiddeld kraanwaterverbruik van een gemiddeld gezin (2,3 personen) bedraagt in 2022 70 m³ per jaar ofwel 84 liter per persoon per dag. De minimum waterbehoefte voor een Vlaams gezin wordt geschat op 90 liter per dag voor een alleenstaande en 70 liter water per persoon per dag voor een koppel met twee kinderen. Deze informatie is terug te vinden in de studie Implementatie van de betaalbaarheidstoets voor de integrale waterfactuur). Het vastgestelde gemiddelde kraanwaterverbruik ligt maar iets hoger dan het minimum noodzakelijke.

De vergelijkende tabel van de International Water Association, toont dat het kraanwaterverbruik in België - alle regio’s samen - lager ligt dan alle andere Europese landen.

Sterk verschillend gemiddeld jaarlijks kraanwaterverbruik over Vlaanderen. Er vallen grote verschillen op te tekenen voor het kraanwaterverbruik over Vlaanderen. Het laagste jaarlijks gemiddeld kraanwaterverbruik wordt geregistreerd in Vleteren (40,5 m³ in 2022). In Schilde wordt het hoogste verbruik geregistreerd in hetzelfde jaar, met name 94,4 m³ kraanwater per gemiddeld gezin. Het gemiddeld kraanwaterverbruik van de gezinnen in een groot deel van West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen ligt lager dan het Vlaams gemiddelde van 70 m³ per jaar. Het gemiddeld kraanwaterverbruik van gezinnen in de provincie Antwerpen is hoger dan het Vlaams gemiddelde. Deze regionale verschillen kunnen wellicht deels verklaard worden door meer of minder gebruik van ‘ander’ water (regenwater, grondwater).



Enkele getallen:
  1. Er is ongeveer anderhalf miljard kubieke kilometer water op onze aarde
  2. Hiervan ligt 30 miljoen km³ vast in gletsjers en eeuwige sneeuw
  3. Het grootste deel (1,37 miljard km³) bevindt zich in de oceanen en zeeën
  4. Slechts 100 miljoen kubieke kilometer is geschikt voor het leven op land

Om dat laatste cijfer even ietsje eenvoudiger voor te stellen, de volgende vergelijking: als je 1000 flessen van 1 liter zou vullen met water dan zijn daar maar 3 flessen van geschikt om te gebruiken.

13% minder waterverbruik
Halveer je drinkwaterfactuur. Recupereer zoveel mogelijk water voor huishoudelijke taken in en rondom je huis.
Maar er is ook goed nieuws! Volgens De Watergroep verbruiken de Vlaamse huishoudens minder water dan vroeger. De daling is vooral te danken aan het verplicht gebruik van een regenwaterput bij nieuwbouw en grote renovaties. Daarnaast gaan we door de prijsstijging en de transparante waterfactuur ook bewuster om met water. Wasmachines, kranen en wc’s zijn ook zuiniger in verbruik.

1 Vlaming op 2 recupereert water
Volgens de VMM missen de recente sensibiliseringscampagnes hun effect niet: “De laatste jaren moedigen we de Vlaming sterk aan om bewuster om te gaan met water. Uit een bevraging bleek dat de helft van 1500 Vlaamse huishoudens hun regenwater op kunnen vangen en gebruiken. Dat kan om een regenput gaan, maar ook een regenwaterton."

Besparing van 50 %
Wil je ook je waterfactuur met 50% zien inkrimpen? Dat kan! Zet voor maar liefst de helft van je huishoudelijk verbruik regenwater in. Vergeet wel de terugverdientijd van je regenwaterinstallatie niet.
Recupereer zoveel mogelijk regenwater voor huishoudelijke taken, bijvoorbeeld om je toilet mee door te spoelen, je auto en kleren te wassen en je tuin te besproeien. Zorg er wel voor dat je leidingen voor drink- en regenwater goed gescheiden zijn.

Bestudeer eerst bovenstaande cursus.
Vul de gaten in. Druk dan op de toets "Controleer" om je antwoorden te controleren. Gebruik wanneer aanwezig, de "Hints"-knop om een extra letter te krijgen, wanneer je het lastig vindt om een antwoord te geven. Je kan ook op de "[?]"-knop drukken om een aanwijzing te krijgen. Let wel: je verliest punten, wanneer je hints of aanwijzingen vraagt!

MEN KAN DE OEFENING OOK OPNIEUW MAKEN, DOOR MET DE RECHTERMUISTOETS OP HET SCHERM TE KLIKKEN EN DAN IN HET GEOPENDE VENSTER, ALS HET WOORD BESTAAT,TE KLIKKEN OP "VERNIEUWEN"
   Ardennen      bevloeien      bovengrondse      drinkwater      dynamo      elektriciteit      gezondheid      grond      huishoudelijke      koelwater      laag      landbouwgronden      olie      openbare      oplosmiddel      oppervlaktewater      spierkracht      stoom      stuwdammen      stuwmeer      suiker      ton      turbine      vlak   
DE INDUSTRIE GEBRUIKT VEEL WATER
Hoogovens en staalfabrieken hebben nodig en warmtekrachtcentrales vergen water om te kunnen produceren. België gebruikt miljarden liters koelwater in de industrie, waarvan 99% wordt teruggestort. De papierindustrie, de fabrieken van fotografische producten, de wolwasserijen, de weverijen en vele chemische bedrijven gebruiken water als wasmiddel en . Ook de bierbrouwerijen en de producenten van frisdranken gebruiken veel water. De industrie in België gebruikt meer dan 800 miljoen kubieke meter water per jaar.

ELEKTRICITEIT UIT WATERKRACHT
In waterkrachtcentrales wordt de kracht van het stromend water aangewend om (witte steenkool) te produceren. In een hydro-elektrische centrale brengt krachtig stromend water de schoepen van een aan het draaien. De beweging van deze turbine wordt overgebracht op een grote (generator) die alzo elektriciteit maakt. In berggebieden worden achter grote hoeveelheden water opgeslagen in stuwmeren om steeds over voldoende waterkracht te beschikken.

De productie van een (1000 kg) papier vergt 10 000 tot 30 000 liter water. Om een ton (uit suikerbieten) te produceren gebruikt men 200 000 liter zuiver water. Een raffinaderij gebruikt ongeveer 20 000 liter water om een ton ruwe te distilleren. In een doorsnee warmtekrachtcentrale wordt zowat 1 miljoen liter water per uur verdampt. Met de van je benen kun je de wielen van je fiets in beweging brengen en kan de elektriciteit leveren aan je fietslamp. In Nederland zijn er geen stuwdammen. Het land is te . Hoe hoger een ligt hoe krachtiger het water naar beneden kan stromen en hoe meer elektriciteit men kan produceren. In België liggen de meeste elektrische kabels van 220-380 volt onder de . In de fabrieken staan vele elektrische toestellen. Ver afgelegen dorpen hebben soms nog leidingen. In een stad is er ook veel stroomafname door de verlichting. In iedere wijk van de stad staat er tenminste 1 laagspanningskabine. Wonen onder een hoogspanningskabel zou slecht kunnen zijn voor de . België heeft verschillende waterkrachtcentrales in de regenrijke .

IRRIGATIEWATER VOOR DE LANDBOUW
In te droge gebieden zal de landbouwer water uit rivieren en putten halen om zijn akkers te . Dat irrigeren gebeurt met moderne manier (buizensysteem met ronddraaiende sproeiers).

WIJ GEBRUIKEN STEEDS MEER WATER
In Vlaanderen gebruiken we dagelijks 180 liter drinkwater per inwoner. Hiervan moet ongeveer 25% uit Wallonië komen. Een Parijzenaar gebruikt dagelijks 480 liter water en een inwoner uit New York meer dan 600 liter. Ieder jaar stijgt het verbruik van . De watermaatschappijen zullen dan ook meer en meer het moeten aanspreken.

WATERVERONTREINIGING IS EEN GEVAARLIJKE PLAAG
Bijna alle rivieren in België zijn vervuild. Tot de grote watervervuilers behoren, de rioolwaters, de giftige afvalwateren van de industrie en de afwatering van de . Waterzuiveringsstations zijn dus noodzakelijk.