Recreatie en toerisme in het landschap

De wintersport is een jonge tak van de toeristische industrie

Landen in Europa met skimogelijkheden:
Zwitserland OostenrijkFrankrijkItalië
DuitslandLiechtensteinSloveniëSlovakije
ZwedenNoorwegenFinlandBelgië
TsjechiëBulgarijeAndorraSpanje

Bestudeer eerst bovenstaande cursus.
Vul de gaten in. Druk dan op de toets "Controleer" om je antwoorden te controleren. Gebruik wanneer aanwezig, de "Hints"-knop om een extra letter te krijgen, wanneer je het lastig vindt om een antwoord te geven. Je kan ook op de "[?]"-knop drukken om een aanwijzing te krijgen. Let wel: je verliest punten, wanneer je hints of aanwijzingen vraagt!

MEN KAN DE OEFENING OOK OPNIEUW MAKEN, DOOR MET DE RECHTERMUISTOETS OP HET SCHERM TE KLIKKEN EN DAN IN HET GEOPENDE VENSTER, ALS HET WOORD BESTAAT,TE KLIKKEN OP "VERNIEUWEN"
   1      1500      1600      1700      5      afval      après-ski      bodemerosie      cultuur      Frankrijk      hotels      kabelbanen      landbouw      langlaufen      lawine      Oostenrijk      rodelen      skiën      sneeuw      vegetatie      verkeersdrukte      wintertoerisme      zomertoerisme      Zwitserland   
WINTERSPORT IN DE EUROPESE BERGGEBIEDEN

Vroeger waren de Alpendorpen het domein van de . In de 2de helft van de 19de eeuw startte het (wandelingen, bergbeklimmingen) en in de 20ste eeuw begon het (skiën). Veel landbouwdorpen werden skicentra. Bv. Chamonix, in , (klik hier), Davos, in , (klik hier), Zillertal, in , klik hier.

De eerste letter van het woord is gegeven!
Kenmerken van een wintervakantiegebied in het gebergte zijn: (S) , de (H) , de (K) , de sporttakken (S) , (L) , (R) .
Skizones hebben ook nadelen voor de natuur: het probleem, de , het gevaar, , teloorgang van de plaatselijke , vernietiging van de .
De skitoeristen bezig houden na het skiën noemt men met een Franse uitdrukking het (verwarmde zwembaden en tennisvelden, restaurants, discobars).

Info over
Sneeuw. Klik hier.
Skilift. Klik hier.
Langlaufen. Klik hier.
Rodelen. Klik hier.
Bodemerosie. Klik hier.
Afvalprobleem. Klik hier.
Sneeuwlawines. Klik hier.
Rotslawines. Klik hier.
Modderlawines. Klik hier.
Massabeweging. Klik hier.
Pyroclastische stroom. Klik hier.


Bijgevoegde kaart het dorp Lech in de Oostenrijkse Alpen. het verzorgingscentrum Lech op een hoogte van m met skiliften, de nederzetting Zug, op een hoogte van m met skilift en het gehucht Zürs, op een hoogte van m met skiliften.