De mens in het industrieel milieu

AUTO-INDUSTRIE. Klik hier.

Geschiedenis van de auto. Klik hier en voertuigenpark in Belgiië. Klik hier.

De kredietcrisis die van de zomer van 2007 tot circa medio 2011 op de financiële markten woedde had een grote invloed op de economie ook op de autoindustrie. Vanaf 2014 ging de autoindustrie weer in stijgende lijn. Het jaar 2017 zag er goed uit voor de globale automobielindustrie. Er werden meer auto’s dan ooit geproduceerd, bijna 85 miljoen stuks.

Wereldwijde autoproductie (2019)
Autoproductie zakt voor het eerst in tien jaar in. Wereldwijd zijn afgelopen jaar 95,6 miljoen personen- en bestelauto’s gebouwd. Dat is ruim één procent minder dan in 2017, de eerste daling in tien jaar tijd, zo blijkt uit cijfers van de internationale organisatie van autofabrikanten OICA. De cijfers worden vooral naar beneden getrokken door China, het grootste autoland ter wereld waar de productie vergeleken met 2017 ruim vier procent inzakte naar 27,80 miljoen auto’s. China is daarmee dus nog altijd wel goed voor bijna dertig procent van de wereldproductie.

In de twee andere grote autolanden, de Verenigde Staten en Japan, rolden met resp. ruim 11,3 en 9,7 miljoen stuks vrijwel evenveel auto’s van de band als een jaar eerder. Een aantal landen wisten tegen de trend in te gaan. India staat daarbij aan kop want daar werden met 5,17 miljoen eenheden acht procent meer voertuigen gefabriceerd. Ook Brazilië doet het goed met een groei van ruim vijf procent naar 2,87 miljoen eenheden. In het Zuid-Amerikaanse land is de crisis nu voorbij waar bijvoorbeeld fabrikanten als Volkswagen en General Motors goed van weten te profiteren.

Druk op Europese markt
Hoewel de wereldwijde automobielmarkt stug doorgroeit, gedreven door landen als China, India, Spanje en Zuid Korea, ziet men wel degelijk ook een aantal donkere wolken opdoemen. In Europa speelt vooral de onzekerheid over de aandrijftechnologie de industrietak parten. Dieselgate en de veel hogere verbruiks- en CO2-uitstootcijfers dan fabrikanten de kopers voorspiegelen, drukken een stempel op de koopbereidheid. Zeker nu heel wat wereldsteden vanaf 2015 dieselauto’s hebben verbannen uit het stadscentrum. Sommige landen denken zelfs na over het verkoopverbod van alle auto’s met een verbrandingsmotor in 2030 of enkele jaren later, Dit soort discussies remmen de kooplust van consumenten. Dat zet de volwassen automarkt extra onder druk. De groei zakt hier dan ook terug naar 1,3%.

Chinese autofabrikanten
De auto-industrie in China is sinds 2008 de grootste ter wereld, gemeten naar de productie van auto-eenheden. Sinds 2009 was de jaarlijkse productie van auto's in China goed voor meer dan 32% van de wereldwijde voertuigproductie, en overtrof zowel die van de Europese Unie en die van de Verenigde Staten en Japan samen.
Hoewel de meeste in China geproduceerde auto's binnen China worden verkocht, bedroeg de export – goed voor 11,5% van de totale productie – in 2022 (3,11 miljoen exemplaren, waarmee het land de op één na grootste auto-exporteur ter wereld is). In de eerste helft van 2023 haalde China Japan in als 's werelds grootste exporteur van auto's, met een export van 2,34 miljoen voertuigen, vergeleken met 2,02 miljoen voor Japan. De Chinese thuismarkt biedt zijn autofabrikanten een solide basis en Chinese economische planners hopen mondiaal concurrerende autobedrijven op te bouwen die in de loop der jaren steeds aantrekkelijker en betrouwbaarder zullen worden.

Elektrische auto's
Vanaf 2020 tot 2040 zal naar verwachting de helft van alle personenauto's in het grootste deel van Europa elektrisch zijn. Ook elektrische fietsen, steps en scooters worden steeds populairder. Gemeentes elektrificeren het openbaar vervoer en bestellingen van webshops worden steeds vaker bezorgd met elektrische (bestel)wagens. Allemaal tekenen die erop wijzen dat elektrisch vervoer in Europa steeds meer de norm wordt.

In 2021 rreden er bijna 7 miljoen elektrische personenauto's rond*. En de ontwikkeling op dit gebied gaat heel snel. In 2025 is naar verwachting 10% van alle verkochte personenauto's ter wereld elektrisch. Dit percentage loopt op tot 28% in 2030 en 58% in 2040. Op de Europese markt zal de penetratiegraad naar verwachting hoger zijn, in opkomende landen juist wat lager. Op dit moment is China de wereldwijde koploper, gevolgd door Europa. Naar verwachting heeft Europa deze achterstand in 2040 ingelopen. China en Europa zijn in 2030 samen goed voor 72% van de totale verkoop van elektrische personenauto's. Dit is met name te danken aan de Europese CO2-regels, het Chinese bonuspuntensysteem voor elektrische auto's, de wet- en regelgeving voor brandstof en het beleid van steden, waardoor er minder auto's met een verbrandingsmotor worden verkocht. In Europa wordt het omslagpunt in het marktaandeel van elektrische auto's ten opzichte van auto's met een verbrandingsmotor ergens tussen 2030 en 2035 verwacht. Tegen die tijd zal de helft van de verkochte personenauto's elektrisch zijn, oplopend naar bijna 70% in 2040.

Er zijn diverse factoren die de marktgroei van elektrische voertuigen beïnvloeden. Een van die factoren is de prijsverschil tussen elektrische voertuigen en die met een verbrandingsmotor. Tot die tijd zijn er nog overheidsregelingen en -voorschriften - zoals de CO2-regels in Europa - nodig om de markt te stimuleren. De verwachting is dat de verkoop van elektrische auto's snel zal stijgen zodra de prijs van nieuwe elektrische auto's gelijk is aan die van nieuwe auto's met een verbrandingsmotor.

Ook de steeds grotere beschikbaarheid van elektrische auto's speelt een belangrijke rol. Er wordt meer groei verwacht nu er steeds meer verleidelijke nieuwe modellen op de markt komen. Vooral nu de kosten van nieuwe elektrische auto's naar verwachting zullen dalen als gevolg van het feit dat accu's steeds goedkoper worden. Als gevolg van de introductie van nieuwe celchemie, productieapparatuur en -technologie zullen de prijzen naar verwachting in 2024 gedaald zijn tot onder $ 100/kWh. Tot slot speelt ook de beschikbaarheid van openbare laadstations een rol bij de aankoopbeslissing. Vooral voor mensen die niet de mogelijkheid hebben om een thuislader bij hun oprit te installeren of om op hun werk te laden. Met de uitbreiding van de openbare laadnetwerken zullen meer mensen een elektrische auto kunnen opladen - en er dus mee kunnen rijden.

De beschikbaarheid van laadpunten is van grote invloed op het marktaandeel van de elektrische auto. Berekend is dat er tegen 2040 wereldwijd 290 miljoen laadstations nodig zijn voor het groeiende aantal elektrische auto's. Daarbij gaat het met name om oplaadpalen bij mensen thuis en op het werk. Verwacht wordt dat daarnaast nog 12 miljoen openbare laadstations nodig zijn omdat het maximum aantal mensen dat thuis een laadpaal kan installeren, langzamerhand is bereikt. Op dit moment zijn er bijna 1 miljoen openbare laadstations geïnstalleerd. Dit aantal neemt in Europa en China veel sneller toe dan elders. Bij 78% gaat het om laadpalen bij mensen thuis, op het werk of om particuliere commerciële laadpalen. Er wordt vanuit gegaan dat het merendeel van de elektrische auto's 's nachts thuis of overdag op kantoor wordt opgeladen.

Bij openbare oplaadstations zal het voor het belangrijkste deel gaan om 11 kW-aansluitingen. Voor Snellaadpalen is de verwachting dat 150 kW de standaard zal worden, terwijl ultrasnelle laders van 350kW een kleinere rol spelen. Dit geeft aan dat snelladen tijdens een rit alleen gebeurt als de actieradius van de auto onvoldoende is. Het grootste deel van de openbare laadstations zal vooral worden gebruikt voor standaard ‘s nachts opladen.

Als gevolg van de Europese CO2-doelstellingen voor de auto-industrie komen er nu in een rap tempo nieuwe modellen op de markt die een positief effect hebben op de beschikbaarheid van elektrische auto's - ook voor het grote publiek. Er zijn in 2020 meer inschrijvingen van nieuwe elektrische auto's omdat autofabrikanten de levering zo veel mogelijk van 2019 naar 2020 hebben verplaatst, zodat zij aan de nieuwe CO2-doelstellingen van dit jaar voldoen. De wereldwijde verkoop van elektrische auto’s zal vanag 2024 naar een nieuw record stijgen, waardoor het aandeel in de totale automarkt tot bijna een vijfde zal toenemen. In 2022 zijn er wereldwijd meer dan 10 miljoen elektrische auto’s zijn verkocht en naar verwachting zal de verkoop vanaf 2024 met nog eens 35 procent groeien tot 14 miljoen stuks.

Europa
De overgrote meerderheid van de verkoop van elektrische auto’s tot nu toe is voornamelijk geconcentreerd in 3 markten: China, Europa en de Verenigde Staten. China loopt voorop, met 60 procent van de wereldwijde verkoop van elektrische auto’s in 2022. Vandaag de dag bevindt meer dan de helft van alle elektrische auto’s die wereldwijd op de weg zijn zich in China. Europa en de Verenigde Staten, de tweede en derde grootste markt, kenden beide een sterke groei met een omzetstijging van respectievelijk 15 procent en 55 procent in 2022. Tegen 2030 zal het gemiddelde aandeel van elektrische auto’s in de totale verkoop in China, de Europese Unie en de Verenigde Staten volgens de onderzoekers stijgen tot ongeveer 60 procent.

Domino-effecten
De bemoedigende trends hebben ook positieve domino-effecten voor de productie van batterijen en de toeleveringsketens. Het nieuwe rapport benadrukt dat aangekondigde projecten voor de productie van batterijen meer dan genoeg zouden zijn om te voldoen aan de vraag naar elektrische voertuigen tot 2030 in het IEA’s Net Zero Emissions by 2050-scenario. De productie blijft echter sterk geconcentreerd, waarbij China de handel in batterijen en onderdelen domineert, en zijn aandeel in de wereldwijde export van elektrische auto’s vorig jaar tot meer dan 35 procent heeft vergroot.

Zie ook. Elektrische auto. Klik hier.



Drie grote autofabrikanten in de USA
Geschiedenis van General Motors Corporation. Klik hier.
Ford Motor Company. Klik hier.
Chrysler. Klik hier.

Autoindustrie in
Japan. Klik hier.
China. Klik hier.

Lees aandachtig de bovenstaande teksten! De foto's en kaarten in de opgave hebben betrekking op de onderstreepte woorden. Al de getoonde gebouwen staan op bovenstaande kaart! De vraag verschijnt als je de muispijl op de foto plaatst.
Combineer een element links met een element rechts. Je kan selecteren uit het uitrolmenu.
ALLES VERWERKT? KLIK DAN PAS OP DE TOETS CONTROLEER.

MEN KAN DE OEFENING OOK OPNIEUW MAKEN, DOOR MET DE RECHTERMUISTOETS OP HET SCHERM TE KLIKKEN EN DAN, ALS HET WOORD BESTAAT, IN HET GEOPENDE VENSTER TE KLIKKEN OP "VERNIEUWEN"
*
De crisis op de financiële markten die in de zomer
van 2007 ontstond noemt men de
*
OICA is de afkorting voor
*
Het land met de grootste autoproductie ter wereld is
*
Vanaf 2015 mogen in veel steden, vooral in Europa bepaalde auto's
niet meer rijden in het stadscenrum. Welke auto's?
*
In de eerste helft van 2023 haalde China de grootste exporteur van auto's in.
Over welk land gaat het?
*
F.M.C.=
*
C.C. =
*
De eerste vestiging van G.M.C. bevindt zich nabij de stad
*
Na 1945 zijn er in de auto-industrie 2 belangrijke vestigingsfactoren.
*
Vroeger steunde de auto-industrie op 4 vestigingsfactoren.
*
Auto-onderdelen in elkaar zetten heet
*
Productie van alle onderdelen + maken van auto is
*
Een firma met veel producten verspreid over vele landen is
*
Japans automerk.
*
Vanaf 2020 tot 2040 zal naar verwachting de helft van alle personenauto's
in het grootste deel van Europa
*
Tussen 2025 en 2029 moeten zowel auto's als bestelwagens 15 % minder gas
uitstoten. Welk gas?
*
Hoe noemt men Elektrochemische cellen die stroom leveren voor
draagbare en mobiele apparatuur?
*
Een infrastructuurelement dat elektrische energie voorziet om de accu
van een elektrisch voertuig zoals een boot, fiets of een auto op te laden.
*
De naam voor de ophef in media en politiek die ontstond rondom de
manipulatie van het verbrandingsgedrag van dieselmotoren van autofabrikant
Volkswagen in september 2015.
*
Een auto die wordt aangedreven met een elektromotor.
*
Een oplaadpunt voor een enkel voertuig voor thuisgebruik of bij een kantoor.
*
Laadpalen waarbij elektrische voertuigen hun accu met zeer
hoge snelheden kunnen bijladen.
*
De eerste auto werd in ca 1760 ontworpen door de jezuïet Ferdinand Verbiest
aan het hof van de chinese keizer Kangxi.
Het was een
*
De grootste autofabrikant in Europa en in omvang de tweede ter wereld.
*
Een auto die een combinatie van verschillende technieken gebruikt ter aandrijving.