Wereldsteden zijn megaconcentraties van handel en diensten

Veel belangrijke diensten, nationale en internationale verenigingen zijn gevestigd in Brussel. Hoofdstad van België, van de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Brussel, dat sinds een aantal decennia de Europese instellingen huisvest, wordt beschouwd als de de factohoofdstad van de Europese Unie (EU). Officieel heeft de Europese Unie echter geen hoofdstad noch de intentie er een vast te leggen. De stad huisvest onder meer de officiële hoofdzetels van de Europese Commissie, de Raad van de Europese Unie, de Europese Raad en de tweede zetel van het Europees Parlement.

De meeste instellingen zijn gevestigd in de Leopoldswijk, onderdeel van de Europese Wijk, gelegen tussen het Warandepark, het Jubelpark en het Leopoldpark. De Commissie en de Raad hebben er hun hoofdkwartier, dicht bij het station Brussel-Schuman en het Schumanplein op de Wetstraat. De gebouwen van het Europees Parlement, samen de Leopoldruimte, zijn gebouwd overheen het station Brussel-Luxemburg, naast het Luxemburgplein.

Andere instellingen
Het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's betrekken samen het Jacques Delorsgebouw, gelegen naast het Leopoldpark en een voormalig gebouw van het Parlement. Ook het Bertha von Suttnergebouw wordt door hen gebruikt. Beide gebouwen kregen hun naam in 2006. Brussel huisvest daarnaast ook nog het Europees Defensieagentschap, aan de Lakenweversstraat, en het Uitvoerend Agentschap voor intelligente energie, in de Madoutoren. Verder hebben ook EUROCONTROL en de West-Europese Unie hun hoofdkwartieren in Brussel.

Volgende agentschappen bevinden zich in de Belgische hoofdstad:
  • Uitvoerend Agentschap voor onderwijs, audiovisuele middelen en cultuur (EACEA)
  • Europees Defensieagentschap (EDA)
  • Europese GNSS-toezichtautoriteit (GSA)
  • Uitvoerend Agentschap voor concurrentievermogen en innovatie (EACI)
  • Uitvoerend Agentschap Onderzoek (REA)
  • Uitvoerend Agentschap Europese Onderzoeksraad (ERC)
  • Uitvoerend Agentschap voor het trans-Europees vervoersnet (TEN-T EA)

Ook het NAVO-hoofdkwartier (Engels: NATO Headquarters), het politieke en administratieve hoofdkwartier van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie is in Brussel. Na eerdere vestigingen in Londen en Parijs is het sinds 1967 gelegen in Brussel. Het ligt meer bepaald in Haren langs de Leopold III-laan, die aan de NAVO overgaat in de A201-snelweg naar Brussels Airport.
Het ligt hiermee zo'n 80 kilometer ten noorden van het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Casteau, nog steeds Supreme Headquarters Allied Powers Europe geheten, hoewel het tegenwoordig het Allied Command Operations huisvest, wat de militaire operaties van de NAVO wereldwijd aanstuurt.
Het NAVO-hoofdkwartier is de permanente zetel van de Noord-Atlantische Raad (NAC). Het hoofdkwartier huisvest ook het kabinet van de secretaris-generaal van de NAVO en de kantoren van de nationale delegaties van de 28 lidstaten, en de kantoren van de verbindingsofficieren en diplomatieke missies van 19 partnerlanden. In het NAVO-hoofdkwartier is ook de centrale administratie, het internationaal secretariaat en de internationale militaire generale staf gehuisvest.

Sinds augustus 1971 stond voor de ingang van het vorige NAVO-hoofdkwartier een geoxideerde stalen structuur gekend als de NAVO-ster (of NATO Star). De ster is omgeven door vlaggenmasten met daaraan de vlaggen van de NAVO-leden. De ster was een ontwerp van de Belgische architect Raymond Huyberechts en stelt een gestileerde windroos voor, doorsneden door twee cirkels die Europa en Noord-Amerika voorstellen, de twee assen van de NAVO. Het kunstwerk is gebaseerd op het embleem van de NAVO, een embleem dat al sinds 1953 in voege is. Het ontwerp voor het kunstwerk werd op 17 maart 1970 goedgekeurd door de Noord-Atlantische Raad. De NAVO-ster is 7 meter hoog, en heeft breedte en diepte van 7 en 4,2 meter. In het verhuisproces tussen de twee Brusselse NAVO-hoofdkwartieren werd de NAVO-ster op zaterdag 28 mei 2016 's avonds laat verhuisd van de eerste locatie naar de nieuwe locatie voor het nieuwe nog in gebruik te nemen hoofdkwartier.

Ook Straatsburg in Frankrijk is de zetel van de Raad van Europa, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en samen met Brussel het maandelijkse Europees Parlement. Het Europese parlement verplaatst zich maandelijks vanuit Brussel naar het Palais de l'Europe in Straatsburg om te vergaderen. In Straatsburg is ook een aantal Europese instellingen gehuisvest, zoals het hoofdcommando van Eurokorps, het rekencentrum van Europol en het Europees Directoraat voor de Kwaliteit van Geneesmiddelen. Het is ook de vestigingsplaats van de tweetalige Frans-Duitse culturele televisiezender ARTE.

Enkele belangrijke hoofdsteden in verband met handel en diensten zijn. Londen is de hoofdstad en grootste stad van zowel Engeland als het Verenigd Koninkrijk.
New York is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika. Dankzij de leidinggevende en invloedrijke rol in handel, financiën, media, public relations, kunst, mode en educatie geldt zij als een van de belangrijkste wereldsteden. Samen met Londen en Tokio wordt de stad tot de financiële centra van de wereldeconomie gerekend. Het metropoolgebied heeft de grootste regionale economie van de Verenigde Staten en is, na Tokio, de grootste stadseconomie van de wereld. Veel grote bedrijven hebben een hoofdkantoor in New York, waaronder 44 bedrijven uit de Fortune 500. New York is ook uniek onder de Amerikaanse steden met betrekking tot het grote aantal buitenlandse ondernemingen: één op de tien banen uit de private sector in de stad komt van buitenlandse bedrijven.

In New York staan enkele van de duurste gebouwen van het land en de wereld. 450 Park Avenue werd op 2 juli 2007 verkocht voor $510 miljoen, dat is ongeveer $17.100 per vierkante meter. Daarmee werd het nauwelijks een maand oude record gebroken van een Amerikaans bedrijfspand aan 660 Madison Avenue dat in juni 2007 $15.890 per vierkante meter opbracht.
Midtown Manhattan is het grootste central business district in de Verenigde Staten en bevat de grootste concentratie wolkenkrabbers van de stad. Lower Manhattan is het op twee na grootste central business district in de Verenigde Staten. In dit gebied liggen de New York Stock Exchange - aan Wall Street - en de NASDAQ, 's werelds grootste effectenbeurzen gemeten naar gemiddeld dagelijks handelsvolume en marktkapitaal. Financiële diensten tellen voor 35% mee in de werkgelegenheid van de stad. Vastgoedbelegging is een belangrijk onderdeel van de economie van de stad, zo was de waarde in 2006 van alle bezittingen in New York $802,4 miljard. Het One World Trade Center een wolkenkrabber in New York die met zijn hoogte van 541 meter het hoogste gebouw van het Amerikaanse continent is. Het in Lower Manhattan gesitueerde kantoorgebouw is het op zes na hoogste gebouw ter wereld en is onderdeel van het nieuwe World Trade Center.

De televisie- en filmindustrie is na Hollywood de grootste van het land. Creatieve sectoren als de nieuwe media, reclame, mode, design en architectuur vormen groeiend deel van de werkgelegenheid. High-hightechindustrieën zoals biowetenschap, software-ontwikkeling, game-ontwerp en internetdiensten zijn eveneens groeiende. Deze sectoren hebben voordeel van de ligging van de stad aan het eind van meerdere trans-Atlantische glasvezelverbindingen. Andere belangrijke sectoren zijn medische technologie en onderzoek, non-profitinstellingen en universiteiten.
Productie vormt een belangrijk doch afnemend deel van de werkgelegenheid. Kleding, chemicaliën, meubels en metaal- en voedselproducten zijn een aantal van de voornaamste producten. De voedselbewerkingsindustrie is de stabielste productiesector van de stad. Het is een industrie met een waarde van $5 miljard en biedt werk aan meer dan 19.000 inwoners, onder wie een groot aantal immigranten die nauwelijks Engels spreken.

In New York staat het gebouw van de Verenigde Naties. De Verenigde Naties (afkorting: VN) vormen een internationale organisatie die in 1945 werd opgericht door 51 landen. De VN wordt beschouwd als de opvolger van de Volkenbond (League of Nations). Het is een intergouvernementele organisatie die samenwerkt op het gebied van mensenrechten, internationaal recht, mondiale veiligheid, ontwikkeling van de wereldeconomie en wetenschappelijk onderzoek naar maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.
De organisatie telt 193 lidstaten sinds 14 juli 2011. Vrijwel elk internationaal erkend, onafhankelijk land is lid van de organisatie. Vanuit het hoofdkantoor in New York en de deelhoofdkantoren in Genève, Wenen en Nairobi beslissen de lidstaten en de gespecialiseerde organisaties van de Verenigde Naties tijdens reguliere ontmoetingen over essentiële wereldzaken en wereldomvattende gebeurtenissen. Sinds eind jaren 90 is de organisatie zich ook meer gaan richten op interne ontwikkelingen en hoe de Verenigde Naties mee kunnen groeien met de vraag naar een nieuwe methode van wereldwijde samenwerking.
Er zijn zes bestuursorganen die de werkzaamheden van de organisatie aansturen: de Algemene Vergadering, de Economische en Sociale Raad, het Internationaal Gerechtshof, het Secretariaat, de (tegenwoordig inactieve) Trustschapsraad en het meest dwingende en bekendste orgaan van de Verenigde Naties, de Veiligheidsraad. Daarnaast zijn er diverse gespecialiseerde organisaties die deel uitmaken van het interne systeem van de Verenigde Naties, waaronder UNESCO, de Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Tevens hebben de Verenigde Naties gespecialiseerde programma's, zoals UNICEF en het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP).


Kruiswoordraadsel in verband met handels- en dienstencentra. Volgende woorden zijn te gebruiken.

GREEN BELT:
Het concept ‘groene gordel’ komt eigenlijk uit Groot-Brittannië. Op vlak van ruimtelijke ordening rond steden geldt daar al sinds 1955 officieel de ‘green belt policy’. In zo’n ‘belt’ gelden strenge bouwbeperkingen. Doel is de open ruimte rond de steden te bewaren en de stadsvlucht tegen te gaan. Zo dwingt men de steden tot reconversie en belet men dat ze ruimtelijk samensmelten. Voortrekker (van in de jaren ’30 al) was Londen met heden ten dage bijna een half miljoen hectaren groene gordel. Het idee vond ook elders in de wereld ingang.


SOHO, BERLYAMONT, NAVO, EASTRIVER, WEU, JUBELPARK, WARANDE, BRUSSEL, STRAATSBURG, NY, CITY, THEEMS, LONDEN, UNO, EU, EP, LEOPOLDSWIJK, LEOPOLDPARK, SCHUMANPLEIN, WETSTRAAT, EESC, CVDR, EDA, EEA (Engels), EUROCONTROL, CASREAU, SHAPE, NAC, EHRM, EUROKORPS, DATACENTER, EUROPOL, TOKIO, VK, MANHATTAN, NASDAQ, VN, GENEVE, WENEN, NAIROBI, VEILIGHEIDSRAAD, UNESCO, UNICEF, UNDP, IEEA, RVE.

Klik op een nummer in het raster om de aanwijzing of aanwijzingen voor dat nummer te zien. Als je vastzit, kun je op "Hint" klikken om een letter te krijgen. Men verliest dan wel punten. Vul het kruiswoordraadsel volledig in en klik vervolgens op de toets "CONTROLEER", om je antwoorden te controleren.

Men kan naargelang de gebruikte browser, de oefening opnieuw maken, door met de rechtermuistoets te klikken op het scherm. Er opent zich een nieuw venster. Als er in dat venster het woord "vernieuwen" staat kan men daar op klikken.
1     2                          
                           
3                     4          
              5           6      
7          8    9               10    11    
          12     13                
      14        15                 
   16                17      18        
                           
              19               
                       20      
  21                   22          
               23        24        
   25                          
            26                 
                   27          
             28    29              
                           
          30              31       
                           
           32                33    
          34                   
             35   36     37          38    
                           
             39                
                 40            
                           
                           

Horizontaal

1. Is een belangrijk orgaan van de Verenigde Naties. Zijn primaire verantwoordelijkheid is het handhaven van de internationale veiligheid en vrede, in het kader van de doelstellingen en beginselen van de Verenigde Naties.
3. Een internationale organisatie die instaat voor de centrale coördinatie van de luchtverkeersleiding in Europa.
5. Na Zürich de grootste stad van Zwitserland.
7. Een autonoom multinationaal legerkorps dat is opgenomen in de NATO bevelsstructuur.
10. Europees Economisch en Sociaal Comité is een adviesorgaan dat zijn mening moet geven over alle belangrijke aspecten van nieuwe EU-initiatieven. (afk).
12. Europees Parlement (afk).
13. Een straat in Brussel, met belangrijke gebouwen van zowel de Belgische regering als de Europese instellingen.
16. Een plein met een grote rotonde in de Europese Wijk van Brussel. Het ligt op het einde van de Wetstraat.
18. Hoofdstad van Japan.
19. De naam van de rivier in New-York waarlangs het hoofdkwartier van de UNO ligt.
20. De afkorting van de "Europese Unie".
21. Afkorting van het Verenigd Koninkrijk.
23. Hoofdstad van Oostenrijk.
24. Supreme Headquarters Allied Powers Europe is het centrale commandocentrum van de NAVO. (afk).
25. Europees Comité van de Regio's (afk).
26. De hoofdstad en grootste stad van Kenia.
29. Een beurs die wordt bedreven door de Amerikaanse National Association of Securities Dealers.
30. Hoofdstad van België.
32. Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (afk).
34. Verenigde Naties (afk).
35. Kinderfonds van de Verenigde Naties (afk).
38. New York (afk).
39. Raad van Europa (afk).
40. Een eiland en een van de vijf stadsdelen van New York.

Verticaal

2. Vormt samen met de Wijk van de Squares de Europese Wijk van de Belgische hoofdstad Brussel.
4. Uitvoerend Agentschap voor intelligente energie (afk).
5. De engelse naam voor "groene zone", gelegen rond de Urbane Ringzone van Londen.
6. West Europese Unie (afk.).
7. Een multinationale onderzoeksorganisatie en het samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie (afk).
8. Stad in Frankrijk waar het voltallig Europees parlement vergadert.
9. Een park in Brussel op de flanken van de Maalbeekvallei.
11. Uitgaanswijk in het centrum van Londen, dicht bij Westminster en de City.
14. De naam van het park te Etterbeek (Brussel).
15. De naam van groot gebouw in Brussel, zetel van de Europese Commissie.
17. De engelse naam voor het "centrum" van Londen.
18. De naam van de rivier die door Londen stroomt.
20. Een agentschap van de Europese Unie, dat onder gezag van de Raad van de Europese Unie ressorteert (afk).
22. De engelse afkorting van de "Verenigde Naties".
23. De naam van het park in Brussel, tussen het Parlement en het Koninklijk Paleis.
27. De Noord-Atlantische Raad (North Atlantic Council) (afk).
28. Een dorp in de Belgische provincie Henegouwen, en een deelgemeente van de Waalse stad Zinnik. ligt vlak bij Bergen. Het Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) is er gevestigd.
31. Ook wel aangeduid onder de Nederlandse naam rekencentrum, is een faciliteit waar bedrijfskritische ICT-apparatuur (bijvoorbeeld servers) kan worden ondergebracht.
32. Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (United Nations Development Programme (afk).
33. De hoodstad van het Verenigd Koninkrijk.
36. Noord Atlantische Verdragsorganisatie (afk).
37. Europees Hof voor de Rechten van de Mens (afk).