Bekijk hier de interactieve videoles over energie

De interactieve video over energie is bestemd voor leerlingen uit het secundair onderwijs. Zij kunnen deze les individueel en op een moment naar keuze volgen. VRT NWS-journalist en energie-expert Luc Pauwels legt in deze les uit wat energie is, laat verschillende invalshoeken zien om het energievraagstuk te benaderen en daagt de leerling uit om zelf duurzame keuzes te maken.

Deze interactieve video is het individuele leertraject van de EDUbox Energie: Jouw rol in een wereldwijd vraagstuk. 

Waarover gaat deze EDUbox?

Energie is een hot topic dat ons voor tal van uitdagingen plaatst, nu meer dan ooit. Met de EDUbox Energie geven we jongeren inzicht in de complexiteit van de huidige uitdagingen en dagen we hen uit om kritisch na te denken over hun rol in dit wereldwijde vraagstuk.

In deze interactieve videoles treedt energie-expert Luc Pauwels uitzonderlijk op als leerkracht. Doorheen de video laat hij de jongeren ontdekken wat energie is, hoe hun eigen energieverbruik eruitziet en welke impact dat verbruik heeft ten opzichte van de grootschalige verbruikers.

Vervolgens laat hij 3 manieren zien om naar energie te kijken. Hij zoomt in op hoe energie efficiënt kan worden opgewekt, kijkt naar de kostprijs van ons energieverbruik en bestudeert de impact van energieproductie en -consumptie op het klimaat en milieu.

Met deze inzichten gaan de leerlingen nadien zelf aan de slag. In een interactieve spelmodule maken ze hun eigen keuzes en ontdekken ze welke bril zij opzetten om naar energie te kijken. Tot slot gaat hij dieper in op hernieuwbare energiebronnen en nieuwe technologieën om energie in de toekomst groener en zuiniger te kunnen opwekken en verbruiken.

Voor wie?

Dit lesmateriaal is geschikt voor leerlingen uit het secundair onderwijs en bestaat uit stukjes theorie, video's en interactieve modules. De leerling volgt deze les individueel en op eigen tempo. Het is een ideaal format om nieuwe leerstof aan te bieden, thuis of in de klas. 

Deze interactieve videoles helpt bij het behandelen van eindtermen binnen verschillende sleutelcompetenties. In de handleiding voor leerkrachten vind je bovendien heel wat extra informatie en voorstellen tot differentiatie.

Onze partners

Deze EDUbox zit boordevol expertise. Hij is tot stand gekomen door een  samenwerking van VRT NWS met Brightlab, EnergyVille, Flux50, imec en VITO.

De interactieve spelmodule werd ontwikkeld door Treecompany, een innovatiebureau dat mensen via online tools wil informeren over en betrekken bij maatschappelijke thema’s. De digitale tools zijn het werk van VRT Innovatie.

Meest gelezen